piątek, 4 września 2015

Torcik bezowo-owocowy


Już nie napiszę, że u mnie to się nie zdarza. Często znajduję ciekawe przepisy kulinarne, które zachwycają mnie nie mniej niż wspaniałości tworzone  szydełkiem. Nie sposób oprzeć się pokusie pokazania ich tutaj. Ale skoro jest " apetyczne " zdjęcie, to jeszcze przydałoby się zamieścić i przepis na jego wykonanie. Oto on: składniki, B E Z A : 9 jajek, 270 g cukru kryształu, 270 g cukru pudru, sól. K R E M : 800 g śmietanki 36 %, 40 g cukru pudru, 1 opakowanie cukru pudru,  po 200 g różnych sezonowych owoców. Wykonanie: Białka z jajek ubijać ze składnikami 25 minut, aż będzie bardzo sztywna piana. Przygotować 3 kawałki papieru do pieczenia. Na każdym narysować okrąg o średnicy 20 cm, nałożyć na nie ubitą pianę z jajek i suszyć w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 90 stopni, podobno przez 5 godzin. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić ze składnikami i wyłożyć na schłodzoną bezę, układając na kolejnych warstwach owoce... i gotowe. Przepis, żródło:  Faktoria win - Magazyn.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twój komentarz. Jest on dla mnie bardzo cenny.